E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Eric Steven Raymond (ESR) on üks häkkeri kultuuri eestvedajaid. Antud nädala ülesanne on arvustada tema teost “How To Become a Hacker”, kus ta annab erinevaid õpetussõnu, kuidas saada häkkeriks.
Antud postitusest on võimalik välja lugeda kogukonna vanu juuri. Näiteks terminit “Wizard”, mida tõenäoliselt algusaegadel kasutati rohkem, kui tavakasutaja oli arvutist kaugem ning tegemist oli millegi müstilisemaga. Tänapäeval on aga arvutid jõudnud rohkemate inimeste kätte, ning rohkem olen kuulnud seda värbajate suust, ametikirjeldusena “Data wizard”. Lisaks oli seal veel teisigi huvitavaid infokilde, näiteks eelmine sajand tegelesid häkkerid enamasti suletud projektidega ning Linuxi tulek muutis seda oluliselt.

Paljudes punktides nõustun ESRiga täielikult. Näiteks Inglise keel on tehnoloogia keel, ning antud valdkonnas on võimatu selleta areneda ja õppida. Lisaks on väga oluline kirjatüki arusaadavus, sest just see on esmane mõõdupuu, mille järgi sind hinnatakse. Samuti meeldis mulle peatükk, kus kirjeldab kuidas saavutada staatust häkkeri kultuuris. Antud punkt aitas mõista, kuidas autor ise häkkeri kultuuri sobitub. Väga oluline on soovitus arendada ka enda kultuurset ning füüsilist poolt, kuigi hetkel on jõusaal populaarsem, kui võistluskunstid.

ESR kirjatükis esineb aga puudusi, aegunud on tema programeerimiskeelte paragrahv. Raske on tõsiselt võtta soovitust õppida Lisp-i. Antud keele populaarsus on langustrendis juba 2004 aastast ning aastaks 2023 ennustatakse väljasuremist (1). Ma olen nõus, et Java pole parim keel, millest alustada, eriti kui alternatiiviks on Python, kuid tema põhjendused tunduvad ebaausad. Autor rõhutab, et on vaja tunda erinevaid programmeerimise peenemaid nüansse, nendega tuleb aga Javas rohkem arvestada, kui Pythonis. Isiklikult arvan, et Java esindab pigem korporatsiooni, kui vaba mõtlemist ning seetõttu ei sobi see häkker kultuuriga. Samal ajal Python levib peamiselt ülikoolides, mis on häkkeri kultuurile lähedased. Muige tõi näole koht, kus autor soovitab programmeerimist õppida lugedes head koodi, selle olulisust rõhutab ka Java õppejõud Märt Kalmo. Samuti tekitab küsimusi tema soovitus õppida HTMLi, et kirjutada koduleht. Seda tehakse enamasti tänapäeval wordpressiga. Lisaks rõhutab autor, et vaja on fokuseerida millegile, kuid ise samal ajal loob väga pika ülesannete nimekirja, mis minu arust takistab fokuseerimist.

Kuidas saada häkkeriks on huvitav kirjatükk, kus on võimalik saada esimesed juhised antud maailma sisenemiseks. Kuid autori õpetussõnu aga ei tasuks väga lähedalt jälgida, kuna arvestatav osa neist on tänaseks aegunud. Lisaks on ESR soovitused liiga suure haardega, et oleksid saavutatavad, seetõttu soovitan keskenduda vähemalt alguses 5 programmeerimiskeele asemel ühele või kahele.





1. https://thehftguy.com/2019/10/07/perl-is-dying-quick-could-be-extinct-by-2023/

Comments

Popular posts from this blog

Retsensioon

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid